תניית בוררות – הסעיף הנפוץ שבעלי עסקים צריכים להכיר

המאמר התפרסם באתר "ידע שווה כסף" בתאריך: 7.7.2024

בעל עסק לממכר ציוד טכני, חתם על הסכם עם ספק חדש. בהסכם נכלל סעיף בוררות, אך בעל העסק לא התייחס אליו ולא היה לו ידע מוקדם על משמעותו. לאחר מספר חודשים התעורר סכסוך כספי עם הספק, ובעל העסק נדרש להפעיל את סעיף הבוררות. הוא הופתע לגלות שההליך שונה מאוד ממה שציפה, והיה מרגיש יותר מוכן ובטוח אם היה מבין את משמעות סעיף הבוררות מראש.

לא אחת פונים אלינו בשאלות לגבי סעיף בוררות ומשמעותו. ברוב הפעמים הפנייה נעשית בדיעבד, ממש לפני הליך בוררות. מאמר זה נכתב לאור החשיבות בהיכרות של בעלי עסקים הסעיף ולמניעת סיטואציות לא נעימות, אותן לפתור מבעוד מועד באמצעות ניסוח התנאים המתאימים בסעיף הבוררות.

סעיף בוררות בהסכם – הדבר הנכון?

סעיף בוררות הפך לנפוץ בהסכמים מסחריים, עסקיים ואישיים כמו הסכמי זכיינות, הסכמי הפצה, הסכמי שותפות ועוד. סעיף בוררות מאפשר לצדדים לפתור סכסוכים מחוץ לבית המשפט, דרך מנגנון בוררות.

מהי בוררות?

בוררות היא תהליך משפטי בו צדדים לסכסוך מסכימים לפתור אותו באמצעות בורר – אדם ניטרלי אשר נותן החלטה מחייבת. גולת הכותרת של ההליך היא הסכמת הצדדים – היא זו שמעניקה לבורר את הסמכות להכריע הכרעה מחייבת במחלוקת בין הצדדים.

יש נטייה להתבלבל בין בוררות לגישור. להבדיל מהליך גישור החלטת הבורר מחייבת וניתן לאכוף אותה.

חשוב לציין שלא בכל סכסוך  ניתן להסכים על מינוי בורר (שההחלטה שלו תחייב) – לדוגמא, לא ניתן להסכים על בורר ביחסי עבודה.

יתרונות סעיף בוררות בהסכם

מהירות וגמישות

בוררות לרוב מהירה יותר מהליכים בבית המשפט. הליך בוררות יכול להסתיים תוך חודשים, לעומת שנים בבתי המשפט. בנוסף, הצדדים יכולים לבחור את הבורר ולתאם את מועדי הדיונים בהתאם לנוחותם.

בחירת דרך ניהול הסכסוך

הצדדים יכולים להחליט מבעוד מועד את הדרך בה יוכרע הסכסוך, כמו האם ההכרעה תהיה מנומקת, או קצרה ותמציתית; האם יהיה אפשר להסתמך על ראיות שלא מתקבלות בבית המשפט (לפי דיני הראיות) ועוד הסכמות שיתרמו לנוחות הצדדים, ויעילות ההליך.

מקצועיות הבורר וזהותו

הצדדים יכולים להסכים על זהות הבורר או על התאמה מקצועית של הבורר לניהול הסכסוך. הסכמה זאת עונה על קושי בו נתקלים לא פעם בניהול הליך משפטי בבית המשפט – כאשר ממונה שופט ללא אוריינטציה מקצועית שחשובה להבנת המחלוקת ולהכרעה בצורה הוגנת.

לדוגמא: בהסכם שותפות להפעלת מסעדה הצדדים יסכימו על מינוי בורר, עורך דין אשר לו נסיון בסכסוכים עסקיים בתחום ההסעדה. הבורר מבין את השיקולים בהפעלת מסעדה (שיקולים כלכליים, תפעול וכדומה), ואת יחסי הכוחות העסקיים בין הצדדים למחלוקת. כך יכריע הבורר בצורה מתאימה למחלוקת, יעילה, הוגנת וצודקת (שיתקח בחשבון את השיקולים העסקיים של הצדדים ואת העסק).

חסכון בעלויות

למרות שעלות הבוררות יכולה להיות גבוהה, מאחר והצדדים נדרשים לשלם את שכר הטרחה של הבורר, לרוב היא תהיה נמוכה יותר מעלות ניהול הליך משפטי ממושך.

בהליך בבית המשפט מוטלת אגרה שנגזרת מסכום התביעה. בהליך הבוררות לעומת זאת, לא מוטלת אגרה. כך ניתן לתבוע סכומים גבוהים יותר אשר לעיתים מוגבלים בבית המשפט מאילוצים כלכליים של התובע. 

אי הטלת אגרות והוצאות נלוות עשויים להפוך את הבוררות, לאטרקטיבית מבחינה כלכלית.

פרטיות וסודיות

הליכים המתנהלים בבית המשפט הם פומביים, לאחר הכרעה מתפרסם פסק דין עם שמות הצדדים אשר כולל את פירוט המחלוקת בין הצדדים. בניגוד להליכים המתנהלים בבית המשפט, בוררות מתבצעת בדלתיים סגורות וההכרעה במחלוקת מתפרסמת אך ורק לצדדים. הדבר מאפשר שמירה על סודיות ומונע פגיעה במוניטין או חשיפה לא רצויה של מידע רגיש.

חובת הסודיות שבהליך הבוררות שומרת על אינטרסים עסקיים לטווח הארוך. כך לדוגמא, מי שמקיים קשרים עסקיים רבים, לו שמו ייחשף כמי שמנהל הליכים משפטיים רבים הוא עשוי להינזק מכך. דוגמא נוספת: מי שניתנה הכרעה כנגדו בהליך משפטי, אותו הליך יוזכר במחלוקת דומה בעתיד ועובדה זו עשויה לשמש כנגדו.

חסרונות סעיף בוררות בהסכם

הגבלת זכות הערעור

החלטת הבורר היא סופית ולרוב בלתי ניתנת לערעור, למעט במקרים חריגים (הפרת תקנת הציבור, עיוות דין). הדבר עלול להיות חסרון משמעותי אם הצדדים חשים שהחלטת הבורר אינה צודקת או מוטעית. עם זאת חשוב לציין שניתן להסכים על אפשרות ערעור לבורר נוסף, או למנות מספר בוררים, אך מטבע הדברים נלווה לכך עלויות כספיות.

עלויות גבוהות

 עלות הבוררות עשויה להיות נמוכה יותר מעלות הליך משפטי ארוך בשורה התחתונה, אך היא עדיין יכולה להיות גבוהה. שכר הבורר והוצאות הנלוות עשויות להיות יקרות, במיוחד במקרים מורכבים.

חוסר שקיפות

בגלל שהבוררות מתקיימת בדלתיים סגורות, תהליך קבלת ההחלטות עלול להיות פחות שקוף ונתון לביקורת מהליך משפטי ציבורי. זה עשוי ליצור תחושת חוסר צדק בקרב הצדדים.

מתי כדאי לשלב סעיף בוררות בהסכם?

בסכסוכים מסחריים: כאשר חשוב לפתור סכסוכים במהירות ובדיסקרטיות תוך שמירה על סודיות, אשר מהווה שיקול עסקי חשוב.

ביחסים ארוכי טווח: כאשר יש צורך בשמירה על מערכת יחסים מתמשכת, כמו ביחסים בין ספק ללקוח.

ביחסים אישיים: כאשר יחסים אישיים עולים על שרטון הנטייה של רוב האנשים תהיה "לא להוציא את הכביסה המלוכלכת החוצה". כמו כן הצדדים יכולים להסכים יחד על גורם ניטרלי עליו הם סומכים להכריע במחלוקת.

כאשר נדרשת מומחיות של הבורר להכרעה מיטבית: במקרים בהם נדרשת הבנה מעמיקה בתחום ספציפי, כמו בסכסוכים טכנולוגיים או מדעיים, או במומחיות בענפים עסקיים (כמו עסקי המזון, עסקי הבנייה).

כאשר נדרשת מומחיות של הבורר להכרעה מיטבית: במקרים בהם נדרשת הבנה מעמיקה בתחום ספציפי, כמו בסכסוכים טכנולוגיים או מדעיים, או במומחיות בענפים עסקיים (כמו עסקי המזון, עסקי הבנייה).

לסיכום

סעיף בוררות יכול להיות כלי יעיל לפתרון סכסוכים, אך הוא אינו מתאים לכל מקרה. יש לשקול את היתרונות והחסרונות של הבוררות בהתאם לנסיבות ההסכם והסכסוך הפוטנציאלי. כדי להבטיח את ההגנה הטובה ביותר לאינטרסים שלכם, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקצועי לפני החלטה על שילוב סעיף בוררות בהסכם. כדאי לקבוע את זהות הבורר ונסיונו המקצועי מבעוד מועד. יש לנסח את הסעיף באופן ברור ומפורט ככל הניתן על מנת למנוע סכסוכים שקשורים לניהול הליך הבוררות.

עודכן: 11.7.2024

*האמור נכתב באופן כללי ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי פרטני הדרוש בכל מקרה ומקרה.

איש מחויט יושב על כסא במשרד עם הגב
קרדיט: Leonardo AI
דילוג לתוכן